1.Cel pracy 5
2.wymagania technologiczne dla chłodni warzyw 5
2.1 Wprowadzenie 5
2.2. Wymagania stawiane materiałom izolacyjnym 6
2.3 Systemy wentylacji 9
2.4 Sposób składowania 10
2.5 Warunki składowania warzyw 11
3.Analiza wymiarowa obiektu oraz wybór typu hali „z” 13
3.1 Wprowadzenie 14
3.2 Analiza wymiarowa obiektu 14
3.2 Podsumowanie 24
4. Bilans cieplny wielowariantowy w funkcji grubości izolacji 25
4.1 Wprowadzenie 25
4.2 Bilans cieplny dla płyty z rdzeniem poliuretanowym 26
4.2.1 Dla grubości 60mm 26
4.3 Bilans cieplny dla ścian wykonanych z płyty z rdzeniem styropianowym 37
4.4 Bilans cieplny dla podłogi z izolacją styropianową 46
4.5 Podsumowanie 49
5. Dobór wyposażenia chłodniczego 51
5.1 Wprowadzenie 51
5.2 Dobór agregatu skraplającego 52
5.4 Dobór Parownika 57
5.5 Dobór automatyki 58
5.6 Elementy dodatkowe 63
5.6 Dobór wyposażenia chłodniczego zależnie od izolacji. 64
5.6 Podsumowanie 66
6. wyznaczenie kosztów inwestycyjnych w funkcji grubości izolacji 67
6.1 Wprowadzenie 67
6.2 Koszt nabycia materiałów izolacyjnych 67
6.3 Koszty inwestycyjne urządzeń chłodniczych 69
6.4 Środki pieniężne i kredytowanie 70
7. wyznaczenie kosztów eksploatacyjnych w funkcji grubości izolacji 70
7.1 Wprowadzenie 70
7.2 Wpływ kosztów energii elektrycznej na eksploatację 71
7.3 Analiza efektywności ekonomicznej inwestycji 73
8. wyznaczenie optymalnej grubości izolacji 74
Wnioski: 78
literatura: 80