Gospodarstwo agroturystyczne i warunki jego funkcjonowania
Spis treści
Wstęp 4
Rozdział I 7
Agroturystyka jako forma spędzania wolnego czasu 7
1.1. Charakterystyka i istota turystyki wiejskiej 7
1.2. Czynniki rozwoju agroturystyki 11
1.3. Wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich 15
1.4. Instrumenty promocji w agroturystyce 19
Rozdział II 23
Rynek agroturystyki w Polsce i jego rozwój 24
2.1. Przestrzeń agroturystyczna 24
2.2. Funkcje i bariery rozwoju agroturystyki 27
2.3. Aktywność turystyczno-rekreacyjna w gospodarstwie agroturystycznym 32
2.4. Agroturystyka w świetle perspektyw rozwoju wsi 37
Rozdział III 40
Warunki funkcjonowania przedsiębiorstwa agroturystycznego 40
3.1. Warunki mieszkaniowe 40
3.2. Warunki żywieniowe 44
3.3. Warunki kulturowe 47
3.4. Warunki techniczno-użytkowe 51
Rozdział IV 53
Opis funkcjonowania przykładowego gospodarstwa agroturystycznego 54
4.1. Charakterystyka agroturystyki w regionie Suwalszczyzny 54
4.2. Przedstawienie funkcjonowania wybranego gospodarstwa agroturystycznego 56
4.3. Walory i atrakcje gospodarstwa 58
4.4. Pozyskanie klienta – promocja gospodarstwa 59
Zakończenie 60
Bibliografia 62