Rola i wykorzystanie funduszy Unii Europejskiej w sektorze rolno-spożywczym w Polsce
Spis treści
Wstęp 3
Rozdział 1. 4
Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej 4
1.1. Geneza Unii Europejskiej 4
1.2. Geneza Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej 7
1.3. Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej 18
1.4. Zasady finansowania Wspólnej Polityki Rolnej 21
Rozdział 2. 33
Charakterystyka funduszy Unii Europejskiej w Polsce w odniesieniu do sektora rolno-spożywczego 33
2.1. Pojęcie, rodzaje i funkcje funduszy Unii Europejskiej 33
2.2. Polskie programy na 2007-2013 z perspektywy wsparcia dla wsi i rolnictwa z funduszy Unii Europejskiej 36
2.3. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich i inne rodzaje wsparcia polskiej wsi i rolnictwa z funduszy Unii Europejskiej na lata 2014-2020 44
Rozdział 3. 53
Rynek rolno-spożywczy w Polsce i jego zmiany 53
3.1. Struktura obszarowa polskich gospodarstw 53
3.2. Struktura produkcji zwierzęcej i roślinnej w Polsce 58
3.3. Działalność pozarolnicza 67
Rozdział 4. 73
Rola funduszy Unii Europejskiej w sektorze rolno-spożywczym w Polsce 73
4.1. Struktura i wielkość polskiego sektora spożywczego 73
4.2. Wykorzystanie funduszy UE w Polsce przez sektor rolno-spożywczy 75
4.3. Miejsce polskiego sektora rolno-spożywczego w Unii Europejskiej 79
4.4. Czynniki i bariery rozwoju polskiego rynku rolno-spożywczym 84
Zakończenie 88
Bibliografia 90
Spis ilustracji 95