Wykaz skrótów…………………………………………………………………………..4
1.Wstęp…………………………………………………………………………………..5
2. Przegląd literatury……………………………………………………………………..6
2.1.1. Definicja niepłodności 6
2.1.2. Rodzaje i przyczyny niepłodności 6
2.1.3. Epidemiologia niepłodności w Polsce i na świecie 8
2.2. Rola składników żywności w leczeniu niepłodności 9
2.2.1. Składniki pokarmowe i ich wpływ na płodność kobiet 9
2.2.2. Rola i znaczenie wybranych witamin 13
2.2.3. Rola i znaczenie wybranych składników mineralnych 15
2.3. Wpływ postępowania dietetycznego na wybrane przyczyny niepłodności 17
2.3.1. Zespół policystycznych jajników 17
2.3.2. Endometrioza 18
2.3.3. Niska jakość nasienia 19
2.4. Dieta propłodnościowa – profilaktyka niepłodności poprzez dietę 21
2.4.1. Zasady wspomagania leczenia niepłodności poprzez dietę 21
2.4.2. Kontrola masy ciała 22
3. Cel pracy……………………………………………………………………………..24
4. Materiał i metoda…………………………………………………………………….25
5. Wyniki badań………………………………………………………………………...27
6. Dyskusja…....….…………………………………………………………………….63
7. Wnioski………………………………………………………………………………69
Piśmiennictwo………………………………………………………………………….70
Streszczenie…………………………………………………………………………….81
Wykaz tabel…………………………………………………………………………….85
Wykaz rycin…………………………………………………………………………….87
Aneks…………………………………………………………………………………...88