Gotowa Praca Dyplomowa

Do każdej zamówionej całej pracy trzy gratisy:

1. Poradnik jak napisać pracę dyplomową

2. Jak poprawić kupiony wzór pracy by przeszła plagiat JSA

3. Jak dostawać co miesiąc około 10 000 zł ze środków socjalnych

Przejdź do wszystkich prac

Przejdź do wszystkich prac

Wynik finansowy w ujęciu podatkowym i bilansowym na przykładzie Zakładu Przetwórstwa Mięsnego

 

Spis treści
WSTĘP 6
ROZDZIAŁ I 8
WYNIK FINANSOWY W UJĘCIU BILANSOWYM 8
1.1. Istota i funkcje rachunkowości 8
1.1.1. Zakres i cele rachunkowości 8
1.1.2. Funkcje rachunkowości 10
1.1.3. Metody poznawcze w rachunkowości 12
1.1.4. Zasady prowadzenia ksiąg rachunkowych 14
1.1.5. Wycena aktywów i pasywów oraz ich inwentaryzacja 17
1.2. Zasady rachunkowości 21
1.3. Przychody i koszty bilansowe 25
1.3.1. Istota i klasyfikacja przychodów 25
1.3.2. Sprzedaż produktów, towarów i materiałów 26
1.3.3. Koszty związane z osiągnięciem przychodów ze sprzedaży 27
1.3.4. Pozostałe przychody i koszty operacyjne 27
1.3.5. Przychody i koszty finansowe 29
1.3.6. Rezerwy i rozliczenia międzyokresowe przychodów 30
1.4. Wynik finansowy 31
1.4.1. Kategorie kształtujące wynik działalności gospodarczej 31
1.4.2. Warianty ustalania wyniku finansowego 32
1.4.3. Rozliczenie wyniku finansowego 33
1.5. Rola i znaczenie wyniku finansowego w ujęciu bilansowym 34
ROZDZIAŁ II 36
WYNIK FINANSOWY W UJĘCIU PODATKOWYM 36
2.1. Podstawowe źródła prawa podatkowego 36
2.2. Podatkowe przychody z działalności gospodarczej w świetle ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych 37
2.2.1. Moment powstania przychodu w działalności gospodarczej 37
2.2.2. Przychody do opodatkowania 37
2.2.3. Przychody nie podlegające opodatkowaniu 41
2.3. Podatkowe koszty uzyskania przychodów w świetle ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych 42
2.3.1. Pojęcie i sposoby ustalania kosztów podatkowych 42
2.3.2. Koszty nie uznawane za podatkowe 46
2.4. Wynik finansowy w ujęciu podatkowym 48
2.4.1. Metody ustalania wyniku podatkowego 49
2.4.2. Ustalenie dochodu do opodatkowania 49
2.4.3. Odliczenia od dochodu przed opodatkowaniem 51
2.4.4. Wysokość podatku od osób fizycznych 55
2.4.5. Różnice występujące w wyniku finansowym 57
ROZDZIAŁ III 64
RÓŻNICE W USTALENIU WYNIKU FINANSOWEGO WEDŁUG PRAWA BILANSOWEGO A WYNIKIEM PODATKOWY W ZAKŁADZIE PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO W STRZYŻOWIE W 2020 ROKU 64
3.1. Charakterystyka przedsiębiorstwa 64
3.2. Omówienie przyjętych zasad rachunkowości w badanym Zakładzie 66
3.3. Ustalenie wyniku finansowego brutto Zakładu 71
3.4. Ustalenie dochodu do opodatkowania Zakładu 74
3.5. Porównanie wyniku finansowego brutto ustalonego według prawa bilansowego z wynikiem podatkowym 76
ZAKOŃCZENIE 78
BIBLIOGRAFIA 79