Zarządzanie przedsiębiorstwem gastronomicznym na przykładzie sieci restauracji Sphinx
Spis treści
Wstęp 4
Rozdział I
Prowadzenie działalności gastronomicznej 8
1.1. Przepisy prawne i formy organizacyjnoprawne działalności gospodarczej 8
1.2. Rodzaje usług gastronomicznych 15
1.3. Wymogi prawno-higieniczne przy prowadzeniu firmy gastronomicznej 19
1.4. Miejsce wykonywania usług gastronomicznych 23
1.5. Oferta usług gastronomicznych na polskim rynku 25
Rozdział II
Organizacja przedsiębiorstwa gastronomicznego 29
2.1. Charakterystyka rynku gastronomicznego 29
2.2. Zakres oraz jakość usług w gastronomi 33
2.3. Koszty usług gastronomicznych 37
2.4. Zarządzanie logistyczne w przedsiębiorstwie gastronomicznym 41
2.5. Obsługa w firmie gastronomicznej 46
Rozdział III
Charakterystyka przedsiębiorstwa gastronomicznego na przykładzie sieci restauracji Sphinx 49
3.1. Charakterystyka przedsiębiorstwa gastronomicznego 49
3.2. Otoczenie zewnętrzne i konkurencja 53
3.3. Rodzaje i zakres usług gastronomicznych 58
3.4. Analiza SWOT i SPACE 60
3.5. Strategiczne cele zakładu 65
Rozdział IV
Zarządzanie przedsiębiorstwem gastronomicznym na przykładzie sieci restauracji Sphinx 67
4.1. Struktura organizacyjna przedsiębiorstwa 67
4.2. Zaopatrzenie zakładu gastronomicznego 69
4.3. Działalność promocyjna 71
4.4. Metody i techniki obsługi konsumentów stosowane w przedsiębiorstwie 73
4.5. Zarządzanie personelem firmy 75
Zakończenie 77
Bibliografia 79
Spis ilustracji 82